Punycode konvertering

Punycode er en metode for å representere Unicode-tegn med ASCII-tegn. Det ble utviklet for å tillate domenenavn med ikke-latinske tegn (for eksempel Norske, kinesiske, arabiske eller kyrilliske tegn) å bli brukt i nettadresser, som normalt bare støtter ASCII-tegn.

Punycode-konvertering involverer to trinn. Først må alle ikke-ASCII-tegn i domenenavnet erstattes med en sekvens av ASCII-tegn som begynner med en bestemt prefix, vanligvis "xn--". Deretter konverteres de gjenværende tegnene i domenenavnet til en sekvens av tall og bokstaver som er gyldige i ASCII. Den resulterende strengen er punycode-representasjonen av det opprinnelige domenenavnet.

Når du skriver inn et domene med spesialtegn, vil nettleseren din automatisk konvertere det til punycode før det sendes til nettstedets server. Dette sikrer at domenenavnet kan behandles og tolkes riktig av alle systemer som bruker det.

Selv om Punycode kan være forvirrende for mennesker å lese, er det en nødvendig teknisk begrensning for å tillate bruk av ikke-latinske tegn i domenenavn på internett.